Contact

Het Jonge Schaap
Kalverringdijk 31a
1509 BT Zaandam
Zaanse Schans

E-mail
(+31) (0)75 6401377

Openingstijden

Dagelijks geopend: 09.30-16.30 uur

Gesloten: Eerste Kerstdag en Koningsdag

Het Jonge Schaap draait, letterlijk en figuurlijk, op haar vrijwilligers. Achter de balie, als rondleider en natuurlijk als houtzager ondersteunen zij de molenaar bij zijn werkzaamheden. Het werk bij de molen is leuk en sociaal werk. Door mee te werken bij het Jonge Schaap helpt u bovendien het cultureel historisch erfgoed van de Zaanstreek in stand te houden. Het toerisme is, naast het zagen en de verkoop van hout, een belangrijke bron van inkomsten. Bent u geeinteresseerd of als werken als vrijwilliger bij Het Jonge Schaap iets voor u is, kom dan eens langs. Wij praten u graag bij. Met een paar uurtjes per week of zelfs per maand zijn wij al erg geholpen.

Wij zoeken baliemedewerkers, rondleiders en houtzagers.

Baliemedewerkers bemannen de kassa, zijn het eerste aanspreekpunt voor bezoekers en geven waar nodig informatie. Enige kennis van vreemde talen, met name Engels, is erg handig.

Rondleiders, het zal u niet verbazen, leiden de bezoekers rond. Onze gasten komen vanuit de hele wereld en zijn over het algemeen bijzonder geïnteresseerd in de molen. Dat is niet vreemd want het zagen van hout met behulp van de wind is een fascinerend proces. U vertelt over het hoe en waarom van het zagen, over de geschiedenis van de molen en van de Zaanstreek en beantwoordt de vragen van de bezoekers. U bent sociaal en beheerst het liefst ook een andere taal dan het Nederlands.
Eventule lacunes in uw kennis worden voordat u begint natuurlijk door ons aangevuld.

Houtzagers helpen de molenaar het zagen van het hout. Boomstammen moeten omhoog gesleept en van hun schors ontdaan worden voordat er gezaagd kan worden. De stammen moeten in de slede worden gehesen, het zaagproces gecontroleerd, de werkvloer en expositieruimte schoongehouden, en zo zijn er duizend en een dingen die gedaan moeten worden.